Proses Penyediaan Pes Rempah Ikan Bakar

Proses Penyediaan Pes Rempah Ikan Bakar


 1. Sebahagian bahan yang telah dikupas dan diasingkan

2. Bahan-bahan dicuci

 3. Bahan yang telah siap dicuci di kisar hancur

4. Bahan yang telah dikisar direneh selama beberapa jam 

 5. Setelah beberapa jam, daun ulaman yang telah diracip dimasukkan

6.Rempah yang telah siap dimasak

7. Pes Rempah ditimbang untuk tujuan pembungkusan.

 8. Berat sebekas pes ialah 400gm++, Dialas dengan satu lapisan plastik untuk pastikan pes tidak bocor walaupun dihantar melalui pos.
*Beza pembungkusan Baru (Kiri) dan lama (Kanan)

CARA SIMPAN
Suhu bilik: Tahan hingga 4 hari
Peti sejuk: Tahan >1bulan
Peti sejuk beku: Tahan >6bulan


0 comments:

Post a Comment